Hypotheek afsluiten voor de koop van een nieuwe woning of begin van een bouwproject?

geld-lenen-voor-woningWanneer u een nieuwe woning gaat kopen of een nieuwe woning laat bouwen, dan is het heel belangrijker hoe de financiering wordt geregeld. Er zijn verschillende hypotheekvormen, maar welke past het beste bij uw project!
Tegenwoordig zijn er een groot aantal hypotheekvormen, deze vormen verschillen zich vooral op de manier hoe de afbetaling van de lening is geregeld.

Sinds 1 januari 2013 zijn de fiscale regels verandert omtrent de hypotheken. Starters hebben niet veel meer keuze in het kiezen van een afbetalingsregeling. Zij hebben alleen recht op een renteaftrek wanneer ze kiezen voor een hypotheek waarbij er gelijk wordt afgelost.

De annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek is de aflossing een vast bedrag die bestaat uit de rente en het bedrag voor de lening. In de eerste periode wordt er vooral rente afbetaald en daarna pas de lening. De netto maandlasten liggen dan ook in het begin veel lager, vanwege de rente aftrek. in de periode waar er meer lening wordt afgelost, zullen de maandlasten hoger liggen.

De lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek is dit ongeveer hetzelfde. Het bedrag bestaat uit aflossing en rente die gelijk is gedurende de hele looptijd. Er wordt dus tot het einde rente betaald. Bij deze vorm is er belastingvoordeel voor de hele looptijd.

Andere hypotheken

Verder is er nog een aflossingsvrije hypotheek waarbij er alleen rente wordt betaald aan de bank. Aan het einde van de looptijd is er dus nog niets afgelost. Gedurende de hele periode is er rente aftrek.
Bij de beleggingshypotheek is het net zo, alleen wordt er door middel van beleggingen met de opgebouwde waarde, de lening op het einde afgelost. De maandlasten blijven gelijk bij een gelijkblijvende rente.
Dan is er nog een spaarhypotheek, de eigenaar legt elke maand een bedrag apart,waarna aan het einde van de periode het bedrag in een keer wordt uitbetaald om de lening af te lossen. De rente op de hypotheek en de rente op het spaarbedrag is gelijk. Hierdoor zullen de maandlasten bij een wijziging van de rente niet veel verschillen.

Deze hypotheekvormen worden het minst gekozen vanwege de fiscale verandering. Starters kunnen alleen kiezen tussen de lineaire hypotheek of de annuïteitenhypotheek.

Kijk en vergelijk!
Voor een hypotheek die het beste past bij uw financiële mogelijkheid is het best om verschillende banken te vergelijken en welke tarieven er worden aangeboden.

De voor- en nadelen van de hypotheken zijn erg belangrijk. Zoek uit welke formules van de kredieten het best aansluiten bij uw situatie, een vast maandbedrag of een vaste aflossing, een vaste of een variabele rente?